Bigsby In Malaysia

Ahohohoho..salam semua :)
Harini nak cakap pasal mende alah yang agak payah nak jumpe kat Malaysia nih
iaitu khas untuk mat2 gadget gitar kat luar sana iaitu
Bigsby Vibrator Tailpiece
Yap,mmg bukan senang nak cari bende nih sebab ini barang aaa kawan manyak rare woooo
Lame jugak aku cari haritu
Mcm2 tempat aku tanye
SANGAT BANYAK e-mail aku anta kat guitar supplier tapi sume ckp takde and there was even not in their stock list
But kalo yakin mesti ade punye la kawan and at last,
Alhamdulillah jumpe jugak akhirnye
happy gile..hahahahahaha
blogger-emoticon.blogspot.com

Merase jugak gitar Les Paul aku pakai Bigsby tailpiece ineh
Perlu diingatkan bahawa ini bukan original breed of Bigsby tailpiece but the shape and all of its forms are the same as the bigsby of B7
At first bile aku anta gitar utk pasang Bigsby ni, brader kat kedai tu ckp tak payah pasang sbb takut nnti tune gitar lari n allignment string takut lari sbb mmg kacau distance dari string to fretboard (Kalau nak pasang Bigsby,stopbar kene remove taw kawan kawan)
Tapi sebab aku bersungguh nak bende ni kan kalo tak pasang rugi la kan?sebab dah jumpe mende nih and alang2 tu buat jelah :)
Ade 3 bende yang aku buat sekali time pasang Bigsby tu;

1-Full guitar setup(Tak dapat full pun sebenanye)
2- Tukar tali Elixir (10)
3- Install Bigsby Tailpiece B7(Harfiahnye not originated Bigsby breed)

But gitar aku ade problem time buat full setup sbb truss rod adjustment mcm ade limit la pulak.
I dont know what happened but sampai skarang aku rase mcm tade prob sangat dgn gitar aku tuh. Si Hazrey(guitar store) cakap kalo set truss rod tu jauh lagi bole patah fretboard gitar aku tuh..*agak tekejut mendenganye*blogger-emoticon.blogspot.com

3 hari masa yang diorang ambik untuk setup semua ituh.Hazrey cakap mmg diorang ambik "Doktor gitar" yang mmg dari guitar store(specialist) and bukannye doktor gitar yang kik chai peng punya.

Bile Hazrey kol aku ckp gitar dah siap,die pulak kagum melebih.cakap gitar aku dah mcm gitar seplow ribu punya la,itu la,ini la..ahahahahahaha
Tanak excited pulak aku mendengar die cakap cmtu.Terus drive pegi guitar store untuk melihat bini saya yang sudah siap di setup itu.cewahh
Puas hati,series puas hati gile.senyum leba sudahnye..hahaha.mmg sebijik yang mcm aku nak
Thanks a lot Hazrey.way to go man.*tulah ko degil dulu aku nak pasang ko ckp tak payah*
Disini aku sertakan gambar gitar aku Gibson Les Paul Custom sebelum di-operate dan selepas di-operate dgn bigsby vibrator tailpiece sekali..zasss


Gambar yang aku tunjuk ni mmg merupakan gambar gitar aku yek.mmg sebijik. (sebelum tambah bigsby vibrator tailpiece)



Tali belum tukar,belum pasang bigsby tailpiece,truss rod bermasalah,stopbar masih ada dekat gitar,yup that's an original condition.

[AFTER OPERATION]
jeng..
jeng..
jeng..
jeng..














Yup..amacam?seksi tak les paul aku?hahahaha..itu adelah result after my les paul was installed with that Bigsby Vibrator tailpiece.memang puas hati.sangat sangat puas hati. Kepada anda yang berminat bole jugak buat bende ni but kene pertimbangkan condition gitar anda terlebih dahulu ya. Lets rock with Bigsby! =D


Hah,this is the original one of the Bigsby breed.saya tara mampu maw pasang ini mahal2 punya barang. If u got the bucks,ape salahnye kan?RM1100 je kot..haha :)

Permudahkan Google;
Bigsby di Malaysia
Pasang Bigsby di gitar
Les Paul with Bigsby vibrator tailpiece

Thanks for view =)

1 comments:

Anonymous said...

geng...u PM i kat FB...nak discuss hal bigsby dgn u...

FB: Huruhara Enserami

Post a Comment

 
Copyright © +Constant ApeQ+